Snösvängets historia


Snösvänget är Umeå Universitets enda studentorkester. Den grundades 1990 och har idag ca 30 medlemmar. Här kan du läsa mer om de shååvver som framförts genom historien.

1990

Första konstellationen av Snösvänget bildades av Per Setterlind, Skogshögskolan. Bandet bestod till allra största delen av studerande vid just Skogshögskolan och Medicinska fakulteten. Klädseln bestämdes till att vara orange jacka och grön byxa eller kjol samt valfria strumpor och huvudbonader.

1992

Baletten Sparketten kom till, då ingen studentorkester av aktningsvärd rang är utan balett. Kapsylmästare böts först till Örjan Karlsson och sedan till Åsa Johansson. Gymnastiktruppen Bullmarksflickorna och Herrbaletten förgyllde för första gången ett framträdande.

1994

Snösvänget och Umeå Universitet gästades för första gången av en studentorkester från ett annat universitet då Karolinska Institutets medicinarorkester Blåslaget med baletten Dragplåstret spelade på den årliga höstfesten Festblåset.

1995

5-årsjubileet firades med en "Shååvv" som var ännu större och ännu festligare än brukligt. Speciellt inbjudna var alla medlemmar sedan bandets början, representanter för andra studentorganisationer i Umeå samt övriga som orkestern ansåg välkomna. Det var en baluns utan all like, och ett scenframträdande som sent skall glömmas!


Orkesterna första resa till utlandet: Würzburg. Resan ordnades med god hjälp av Bernhard, som året innan studerade vid Umeå Universitet och spelade trombon i Snösvänget.

1996

Tyskland besulades för andra gången av våra illaluktande fötter och klarinettister. Shååvven ägde rum i en fullsatt Sagateater och var ännu större och ännu festligare än brukligt. Blåslaget kom inte till Festblåset. Ny macho-kanylmästare blev Martin Johansson.

1997

Tyskland besulades för tredje gången av våra illaluktande fötter och klarinettister. Shååvven ägde rum och var ännu större och ännu festligare än brukligt. På höstkanten ersattes våra gamla utslitna kapsylmästarinna/kanylmästare med en ny jungfru vid namn Frida Norberg.

2000

Detta var året då Snösvänget blev anklagade för stöld av någon löjlig inredningsdetalj. Naturligtvis är vi oskyldiga. En desto roligare händelse var jubileums-shåvven på temat Öken. Därefter firades 10års-jubileum i Vindeln tillsammans med gamla svängare från hela landet.

2001

Detta år åkte orkestern traditionsenligt till Linköping på studentorkesterfestival. Shåvven ägde rum på Sagateatern och temat var Rymden.

2002

Årets Shåvv, troligen den barnsligaste någonsin, bjöd på vår alldeles egna tolkning av Bolibompa med en något förvirrad variant av Björne. En samspelt orkester åkte till Stork i Uppsala där vädret var helt fantastiskt. I början av sommaren åkte drygt 35 nya och gamla Snösvängare återigen till Würzburg med boende på Naturfreundehaus(?). Nobelbalen spelades.

2003

Legendarisk SUMO-fest då Rockard hällde öl i mixerbordet. Fysikgrändspelning då det hånglades ohämmat och passionerat i orkestern. På SOF frågades det chans på Luhrarne och Shåvven om SNÖ, som totalt sknade röd tråd, som sig bör. Würzburg och borgen intogs återigen med boende på Naturfreundehaus(?) Hippiefest och Swing Nite då det festades hejvilt med besök från våra kära i norr. Nobel med världens sämsta gyckel; Play that funky Alfred.

2004

Läkarnas examensfest inledde året och sedan Vindelhelg som följdes av Shååvvskij Sovjetskij den 13:e shååvven. Maj bjöd på spelning på ekonomernas diplomeringsbal samt fysikgrändsgigget. Würzburg fick orange-grön påhälsning med boende på Windrad, den 10 TT:n. Lugn höst med spelning på nobelbalen och julspelning på skogis med rosenrasande (och nykter) kapsyl.

2005

Shååven 15 Sport och 15-årsjubileum i mars. Vannsinnig jubileumsfest. SOF, ekonomernas diplomeringsbal gav bra betalt för en timmas gig, men vi fick höra Vaffes stand-up gratis. Fysikgränd och Tysklandsturné. Hösten bjöd på spelning på välkomstdagarna på Universitetet, samt kvinnofattig ABB-spelning. Killarna gick i pension och ställde till med fest för damerna. Tre gig under jazzfestivalen. Swing Nite och Nobelbal dagarna efter varandra.

2006

Spelning på läkarnas examensfest inleder terminen.

2007 och framåt

Mer historik kommer snart!