Foxy i vårparadiset 

Del 2,  2003

2003-06-04. Den här vackra blomman är en jordgubbsblomma. Räven fick lägga sig på knän och ställa in kameran på makro för att blomman skulle synas.
2003-06-05. Det var mulet och grått. Det blåste vid dammen. Det fanns denna dag bara några ankor som just råkade vara på land. Men apelbusken stod skyddad mot vind och Räven fick en bild på de fina blommorna.
2003-06-05. på kvällen började det blåsa ännu mera. Men då var Räven hemma och inne i värmen. Porslinsblomman i fönstret hade börjat blomma. Här en närbild på blommorna.
2003-06-06.Det regnade hela dagen. Och hinmlen var så mörk. Så idag blev jag Regn-Rödluvan. Det var kyligt också så man fick krypa ner  i regnjackan. Och det blev inte av att få dem fina soliga bilder på denna dag, som var Svenska Flagans Dag. Kameran skulle förstöras i hällregnet. En kollega som tog bilden av Rödluvan stod under taket och fotograferade. Regn kan vara roligt, framförallt när man har bra kläder. Men varför skulle det just regna på Svenska Flaggans Dag!
2003-06-06. Regn-Rödluvan gick åter till dammen. Men det fanns inga änder. De hade gömt sig. Däremot fanns det en kråka. Rödluvan gav kråkan några brödbitar. Och kråkan åt dem med glad aptit. Och häggen stod där lika väcker som förut. Rödluvan gick dit och luktade på blommorna igen. Och flaggorna vid dammen var uppe och det blev trots vädret en bra bild på dessa. Tack vara den stora kapuschongen lyckades Rödluvan ta bilden. För hon kunde hålla kameran under kapuschongkanten. Här var himlen blågrå.
2003-06-06. Och himlen fortsatta att gråta regnpärlor. Men dessa blev vackra på bladen. Och allt blev nu ännu grönare.
Naturen behövde gråta. Det fanns saker som inte var bra. Åter hade bostadsrättsföreningens Internetleverantör ställt till trassel. Men Vårdrottningen sa: "Regnet skall skölja bort all ondskan och sedan skall solen lysa. Och när det blir högsommar och jag har strött ut blommor på alla ängar skall all bekymmer vara över".

Även den här växten på bilden fällde en tår. Men den blev som en gnistrade pärla.

2003-06-10. Regnet slutade men det blev blåsigt och kyligt. så  idag hade jag fjällrävsjackan igen. Den skyddade bra skyddade mot blåst. Vårdrottningen sa: "Kom så skall jag visa dig några nya blommor". Då visade Vårdrottningen fina brudspirea.
Varje blomklase hade hundratals små vita blommor. 2003-06-10
 
Även denna dag hade Räven en brödbit i fickan till ankorna. De kom iland och tog brödet. Men den ena anden tyckt inte den andra fick komma nära brödbitarna och den flög på den andra anden och så var slagsmålet igång. Mitt bland Rödblären som nu började blomma. På bilden ser man hur den ena and bet den andra.
2003-06-11. Det hade varit en del motgång kvällen innan. Och Räven kände sig sorgsen till mods. Då viskade Vårdrottningen. "Kom så skall jag visa dig något" Och hon tog med sig Räven till en liten backe intill skogen. och där växte det vackra sommargyllen.
"Så här ser blommorna ut på nära håll" så Vårdrottningen. Det var små klargula klockor.
Sedan tog Vårdrottningen med sig Räven in i skogen. Och på marken växte de pyttesmå skogstjärnor. Det såg från långt håll ut att riktiga stjärnor hade ramlar ner på marken. 2003-06-11
Räven lade sig på knä och beskådade den här vackra skogsstjärnan. Blomman var snövit och lyste ju nästan som en stjärna.
003 -06-11. Vid dammen hade det nu kommit upp smörblommor. 
 
2003 -06-11. Lite närmare dammen under häggen fanns det höga smörblommor och de såg verkgligen roliga ut.
2003-06-11. Även den här dagen kom gräsänderna och åt av brödet som Räven hade med sig. Den här anden kände sig sedan rätt nöjd. Änderna var Rävens trogna vänner. Men tur för dem att jag inte är en riktig räv utan bara en människa i Fjällrävsjacka.
Sedan sa Vårdrottningen. "Minns du hur ledsen du var för regnet och strulet med Internetleverantören?" Ja, det mindes Räven. Vårdrottningen fortsatte: "Titta nu upp mot himlen nu är den blå och solen skiner. Efter regnet kommer alltid sol". Och Räven tittade uppåt och såg även den vackra gul och blåa vimpeln som fladdrade i vinden. Och hon viskade: "Tack Skapare i himmelen för allt vackert jag åter fick uppleva".
2003-06-12. Men vad är nu det här? Det är vattendroppar på tyget av min Fjällrävsjacka. Det ösregnade på lunchen. Och jag hade ju inte min röde regnjacka på mig. Men jag hade efter tvätten impregnerat fjällrävsjackan. Men skulle impregneringen hålla? Tänk det gjorde det! Dropparna ligger som pärlor på tyget :-)
Räven sa till vårdrottningen: "Jag fick veta av en väninna att du även har planterat ut Liljekonvalj. Men kan tyvärr inte komma till den platsen eftersom det är långt borta. Men år 2002 tog jag den här bilden på liljekonvalj. Jag läger till den på min hemsida. Så att dem också får vara med i samlingen. Liljekonvalj doftar ju så gott
2003-06-12. Solen återkom. Och åter visade Vårdrottningen en fin blomma. Hemma i en rabatt på gården växte det smörbollar. Den blomman finns det gott om i fjällen. Men man kan ha den planterad i rabatter.
2003-06-13. En grå mulen dag. Men i en rabatt på gården växte de små söta lila blommor. Här är blommorna lite förstorade så att dem syns. De är mycket vackra. 
2003-06-13. Vårdrottningen viskade: "Kom du min vän till skogen". Räven gick dit. Det var så vackert med tallarna och dem nyutslagna björkarna. Sedan hörde Räven en röst som sa: "Hej hur har du det". Och i skogen dök det upp en kompis. Nu kände Räven sig inte så ensam mer. Hjamar Gullbergs dikt säger: "Byta ett ord eller två, gjorde det lätt att gå".
Räven och hennes kompis fick ytterligare en vän på vägen. Det var en liten randig kissekatt som hette Bizza. Katten blev intresserad av korgen med mat som kompisen hade med sig. Och så rätt som det var nosade katten först i korgen och sedan satte den sig i korgen och precis ovanpå glassen, he, he, he :-)
Oj, vilken mörk bild. Den 14 juni var det mörkt, och regnet föll som tårar. Jag blev Rödluvan idag. Och jag var en sorgsen Regnluvan som inte var riktig kry.  Rödluvan frös och tyckte det kändes som höst. Och inte nog med det, det växte en svamp i det våta gräset på gården. En svamp på våren?, tänkte Rödluvan och hon hade helst helt velat försvinna inne i kapuschongen. Vårdrottningen sa: "Du borde ligga i sängen, kurera dig idag och när värmen och solen återkommer  jag visa dig nya blommor".
2003-06-15.Det kändes bättre idag, och jag blev Räv idag för regnet hade upphört. Men det var mulet och senare när Räven hade gått in kom det en ny skur. Syrenen stod nu i knopp, den doftade inte än. Och Räven längtade efter den ljuvliga doften. Skomakaren hade ju semester mellan hägg och syren. Än blommade häggen och syrenen hade inte slagit ut än. Så skomakaren hade fortfarande ledig. 
2003-06-15. "Kom", sa Vårdrottningen, "Så skall jag visa dig mina nyutslagna äppelblommor.  Räven njöt av dem vackra blommor. Och plötsligt hördes en pipig röst. "Var inte ledsen för att du blev sjuk du kommer snart att känna dig bättre". Räven undrade var rösten kom ifrån. Då såg hon en liten myra som kröp på en blomma. Myran sa: "Jag är den flitiga arbetsmyra och jag ser till att pollen sprider sig genom att krypa omkring överallt".
2003-06-15. Det fanns en till vän på gården som försökte trösta Räven. Det var en skata. Han trippade omkring i gröngräset och letade efter mat. Skatan sa: "Kraxseli-krax, titta så vackert grönt gräset är. Räven sa: "Ja, gräset är så vackert" Och sedan dansade hon omkring på den mjuka gräsmattan och blev gladare till mods.
2003-06-15. En del maskrosor hade nu blommat ut och låtit sitt frö flyga över gräset. Här fanns en maskros som än hade sitt frö kvar. Räven sa: "Titta en blåsblomma". När Rävens son var liten sa han alltid "Blåsblomma" till en sådan maskros. Man kunde ju blåsa på den och då flög fröna bort. 
2003-06-15. Vårdrottningan sa: "Kom och följ mig nu till rönnen". Och då såg Räven att rönnen höll på att slå ut. Det här var en stor rönn som hade stått på gården i många år.
2003-06-15. Där ser man en rönnblomma på nära håll. Alla blommor hade inte slagit ut än. Vilka vackra blommor. Räven tackade åter Skaparen för allt hon hade fått se i naturen.
2003-06-15. Får jag lämna några blommor! Någon av grannarna hade ställt en låda med blommor i farstun. Antagligen med tanken att bära den till bilen. Det var röda pelargoner och denna rosa krukväxt som Räven inte visste namnet på. Men den var vacker.
2003-06-16. En ny dag med solsken men bara 9 grader varmt. Det växte fortfarande påskliljor på Campus området. Den här hittade Räven vid Historiska Studier.
2003-06-16. Vårdrottningen sa till Räven: "Kom så skall jag visa dig blommande apel". På en innegård växte det apel med gudomlig vackra rosa blommor.
2003-06-16. Räven tittade uppåt och såg hur de vackra rosa blommorna avtecknade sig mot den klarblåa himmelen.
Räven gick närmare trädet och tittade på de vackra blommorna. Hon fick nästan tårar i ögonen av glädje. "Att vår Herre kan skapa sådana konstverk" sa hon till Vårdrottningen.
2003-06-16. Även denna dag hade Räven bröd med sig åt änderna. Det hördes ett "Pip. pip, pip", i vattnet och Räven såg 3 andunger. Mamman gick iland och ungarna följde efter. Mamman ställde sig stolt framför Räven och sa: "Vad tycks?". Räven sa: "Ungarna gömmer sig ju i gräset jag ser bara ett litet huvud som stickar upp i det höga gräset
Andmamman sa "Kväck, kväck, kväckl" vilket betydde. "Kom fram ungar, den här räven är inte farlig, hon är bara en människa i Fjällrävsjacka som ger oss mat. Då kom ungarna fram. De såg ju ut som tre dunbollar.
2003-06-17. Räven cyklade inte hem på en gång utan hon tog en cykeltur öst på stan för att titta på alla blommande träd. Det växte en hel del vackra apel på gårdarna vid de gamla trähusen. Räven tog bilder av träden och en närbild av dem vackra apelblommorna. Räven sa till Vårdrottningen: "Du klär dig även fint i rosa".
2003-06-17. Vårdrottningen sa: "Och nu skall jag klä mig även i lila. Syrenen höll på att slå ut. Men på de flesta ställen hade de inte slagit ut än. Men på några platser höll den på att slå ut. Den här hittade Räven i ett trädgård vid ett gammalt trähus. Men Räven kunde inte komma nära blommorna.
2003-06-17. Men det fanns en man i trädgården som höll på att snickra. Räven frågade mannen om hon fick komma in i hans trädgård för att fotografera syrenen och det fick hon.
2003-06-17. Sedan gick Räven nära syrenen och luktade på blommorna. Det doftade gudomligt gott.
2003-06-17. Vårdrottningen klädde sig åter i vitt och visade ett vackert äppelträd. Räven var glad att hon hade gjort den här cykelturen. Och åter tackade Räven naturens Skaparen för allt vackert hon hade fått se.
2003-06-18. De vackra apelblommorna avtecknade sig mot den blåa himmelen. Räven viskade: "Det är därborta i den blåa himmelen bakom blommorna som naturens Skapare finns". 
2003-06-18. Åter hade Räven bröd med sig till änderna. Det hördes "Pip, pip, pip" från dammen. Och där simmade en gräsandmamma som stolt visade upp sina 9 små ungar.
2003-06-18. Dessa fina blommor  heter Aronia. De växer i klasar på buskar. På hösten blir det blålila bär på dessa buskar.
2003-06-18. Nu hade det blivit midsommarafton. Vårdrottningen klädde sig i rosa. Dessa vackra blommor är stenpartiväxter.
2003-06-18.  Men det blåste och regnade. Hönsbären i skogen fick regnpärlor på sina blad. Och jag ville ju ut och fira midsommar. därför tog jag på mig regnjackan och var alltså Rödluva idag.
2003-06-18. Rödluvan mindes en kall vinterdag. Hon var på stan och en journalist på Västerbotten Folkblad villa ta en bild på henne och ställa en fråga. Frågan var: "Längtar du efter midsommar?" Rödluvan svarade "Ja" och motiverade med att hon längtade efter sol och värma och efter ljus. Nu var midsommaren här men det var ingen sol och ingen värme. Man fick klä sig mot regn och blåst  i stället.
På ängen betade en liten Shetlandspony som hette Lill-Emma. Hon brydde sig inte om regnet. Vårdrottningen viskade till Rödluvan: "Nu är det sommar och jag skall byta till sommarklänning. Sedan skall du få följa med mig i sommarparadiset.
© Foto: Wilhelmina Schedin 2016-03-10