Krossa vit- och kryddpeppar i en mortel. Koka upp alla ingredienser tillsammans, låt svalna.
Skölj sillen ordentligt. Klipp ned filéerna i lagomt stora bitar i en burk en i taget, varva med lök. Slå på sillagen. Låt stå svalt i 2-3 dagar.
OBS: Om du vill ha lite syrligare sill kan mängden ättiksprit ökas och vattenmängden minskas.
Kör rapsolja, persilja, pressad vitlök, pinjenötter och svartpeppar i en mixer till en slät sås. Skär upp sillfiléerna om det behövs och lägg upp dem på ett fat. Skeda persiljepeston och avsluta med lite riven parmesan.
OBS: Västerbottensost fungerar utmärkt istället för parmesan.
Blanda majonnäs och crème fraiche. Tunna med vatten och smaka av med söt, thailändsk chilisås till smidig konsistens och söt, klart kryddig smak. Finhacka färska korianderblad och blanda ner i såsen. Avsluta med att skära sillfiléerna i bitar och vända ner dem i såsen. Ställ den nya sillinläggningen kallt ett par timmar före servering.
Koka upp vatten, apelsinsaft, ättikssprit, honung och socker. Låt lagen kallna. Vattna ur och skölj sillen noga. Skär sillen i bitar. Skala och skiva löken i tunna skivor. Dela och skiva apelsinen tunt. Krossa krydpepparkornen. Varva sill, lök, apelsin och kryddor i en burk. Häll den kalla lagen över sillen. Låt sillen stå minst 1 dygn.
Blanda alla ingredienserna i en stor skål. Låt stå svalt i cirka ett dygn.
Skölj sillen och skär i centimeterstora bitar. Riv osten och pressa en vitlöksklyfta. Blanda med övriga ingredienser till en kräm. Smaka av med salt och peppar. Varva i sillbitarna. Servera med romansallat, ev annan grönsallat, och kavringskrutonger.
Krossa kryddpeppar och svartpeppar i en mortel. Blanda ingredienserna och ställ kallt, gärna 1 dygn.
Häll tomatsåsen på ett fat och lägg sillen ovanpå. Klipp över gräslök som garnering.
Blanda såsen ställ den kallt att dra, gärna 1 dygn.
Lägg sillen i en burk och häll över såsen.
Blanda socker och hälften av dillen i en bunke. Blanda i senapen, vispa ned majonnäs och crème fraiche. Blanda ned vinägern och tillsätt resten av den hackade dillen. Vänd ned sillbitarna från den grundinlagda sillen i senapssåsen. Låt stå svalt i cirka 1 dygn.