Kulturjul

Julklappar till Riksdagsledamöterna

Under flera veckor har det förts en debatt i Sverige som handlar om en ny lag - "IPRED" eller "Sanktionsdirektivet". Vi tänker inte sabba din julstämning genom att försöka förklara alla detaljer med lagen, för den som vill läsa mer - kolla in stoppaipred.nu.

I debatten har förespråkarna ofta försökt att hävda att kulturarbetare är ett svältande släkte som kommer att gå under ekonomiskt om inte lagen genomförs.

Vi som står bakom detta är helt enkelt kulturarbetare som inte känner igen oss i den beskrivningen. Vi GILLAR Internet. Vi GILLAR att folk direkt kan kommentera det vi skapar, vi GILLAR att vi kan marknadsföra oss själva till praktiskt taget nollkostnad, vi GILLAR att vi kan distribuera våra grejer direkt till våra fans utan att gå omvägen via vare sig "producenter" (som alltså själva inte producerar, men som äger rättigheterna...) eller distributörer. Mediabolagen, i korthet.

Och vi gillar våra fans.

Vi kallar det "deltagarkultur". Folk kan dela med sig och tycka och tänka och skapa själva och bidra och kommentera och hissa och dissa och... umgås. Ömsesidigt. The Internet Way.

Ingen av oss svälter. Vi vill naturligtvis hitta fans som investerar i vårt skapande (heck - vi har redan gjort det!), men kodordet är fans. Vi ser det inte som en förlust om du lånar en av våra böcker på bibblan. Eller om du ger den vidare efter att du läst den. Och om du gör exakt samma sak, fast på Internet, kommer vi inte att stämma brallorna av dig.

OK - ta upp din nyckelknippa och börja skramla med den så du får lite bjällerklang i bakgrunden när du läser fortsättningen.

Vi vill, likt Tage Danielssons unge hjälte Karl-Bertil sprida lite julglädje i samhällets bottenskikt. Eller i alla fall i Riksdagen. Därför sätter vi ihop en samling med film, musik, litteratur, foto och vad det nu kan bli på en DVD som ska delas ut till samtliga riksdagsledarmöter.

God Jul önskar Mackan Andersson och Pettter Ericson

Kontakt med Pettter: pettter{bulle}acc.umu.se / blogg
Kontakt med Mackan: mackan{bulle}greatthings.se / blogg

Skicka

Fil:
Namn:
E-mail:
Kommentar:

Om du är UPPHOVSMAN (alltså själv skapat något som du har rättigheterna till) och vill bidra till att sprida julglädje, samt att ändra synen på oss som viljelösa, svältande mähän som kräver speciallagstiftning så:

  1. Ladda upp ditt verk.
  2. Skriv in ditt namn. Anonyma bidrag tillåts inte den här gången. (Det har med rättigheter att göra - vi hinner inte kolla dem).
  3. I kommentarsfältet kan du skriva hur man kommer över ditt alster som köpekultur om man vill det, eller någon annan hälsning du vill framföra till riksdagsledamöterna.

Vi försöker att så långt som möjligt alla verk ska ha en creative commons-licens: CC-BY-NC (Alltså: Fritt att kopiera och sprida, ge cred, får inte användas kommersiellt utan kostnad). Om du tycker att det låter konstigt - kontakta oss via mail eller bloggar.

Och tack!

Allt måste vara färdigt den 14:e december (som är en söndag) för att vi ska hinna skicka det till Riksdagen innan de går på julledighet.