Halka = vintercykling 
Även om det under de senaste veckorna frusit på lite av och till, var det inte förrän idag som det blev riktigt halt. Det innebar att den årliga anpassningen till vintercykling genomfördes.

Sagda anpassning innebär att man anpassar körningen till väglaget. Istället för att ta den kortaste vägen genom kurvorna och luta sig i svängen, tar man den längsta vägen (skall man svänga vänster, åker man först åt höger) och strävar efter att alltid hålla cykeln så upprätt som möjligt.

Man planerar också hastighet och bromssträcka mer noggrannt, genom att man försöker att endast bromsa där det är sandat eller barmark. Saknas sådant underlag försöker man istället att anpassa hastigheten så att cykeln stannar självmant. Ibland tvingas man dock att bromsa på is, och då är det viktigt att inte låsa däcken. Låsta däck leder nämligen till att man börjar kana, med oundviklig följd att man tappar balansen och ramlar.

Vidare är det viktigt att man slappnar av. Det är väldigt lätt att spänna muskler i armar och ben när man vintercyklar, dels på grund av att det är kallt, dels på grund av att man blir nervös. Att spänna sig medför att man rör sig yvigare när man svänger, vilket ökar risken för att ramla, samt att man ökar risken att skada sig om man faktiskt skulle ramla. Genom att klä sig rätt motverkar man spänning till följd av kyla, och genom att öva motverkar man spänning till följd av nervositet.

Man måste även anpassa själva cykeln. Däcken bör innehålla en något mindre mängd luft än sommartid, för att förbättra greppet. Det finns dubbdäck till cykel, men enligt min mening är sådana överflödiga om man anpassar sin cykling enligt ovan. Dessutom misstänker jag att det finns en risk för att man blir mer våghalsig med dubbdäck.

Avslutningsvis, måste man vara mentalt beredd på att man kommer att ramla minst en gång under säsongen. De vanligaste orsakerna till att man ramlar, är att man bromsar för hastigt och att man lutar sig för mycket i en sväng. Om man känner att cykeln är på väg att välta sidledes, kan man försöka hoppa uppåt och bakåt samtidigt som man särar på benen. Med lite tur hinner man ställa sig på marken, varvid endast cykeln faller mellan benen.

Vidatar man ovanstående åtgärder går det alldeles utmärkt att cykla även under vinterhalvåret.Comments 

Add Comment

Fill out the form below to add your own comments.

Insert Special:
Moderation is turned on for this blog. Your comment will require the administrators approval before it will be visible.